Sinds 2016 geeft Mariëlle van Strijp lessen in ikebana, een kunstzinnige manier van bloemschikken. Lessen in Rosmalen en ‘s Hertogenbosch bestaan uit 2 x 6 lessen, 1 x per twee weken. In Nijmegen bestaan de lessen, in samenwerking. met Groei&Bloei afd. Nijmegen uit 2 x 4 lessen, 1 x per maand. Het seizoen begint in het najaar en eindigt vóór de zomer van het volgende jaar. Alle lessen zijn gebaseerd op het curriculum van de Sogetsu ikebana school uit Tokyo. De lessen worden in ‘s Hertogenbosch op dinsdagavond gegeven, in Rosmalen op woensdagmiddag en in Nijmegen op donderdagavond.

De Sogetsu school kent meer dan 125 lessen, waaronder basis-schikkingen. In het begin leert u technieken om het groenmateriaal met een bepaalde verhouding te plaatsen. De verhoudingen van de verschillende elementen ten opzichte van elkaar worden u uitgelegd en aangeleerd. In latere lessen leert u vrije schikkingen aan, die variëren in thema. Van ruimte, lijn en massa tot vorm, kleur en materialen. Voor beginners is het raadzaam om basislessen te maken terwijl gevorderden in diezelfde les een vrije schikking kunnen maken. Mariëlle begeleidt beide uitvoeringen in dezelfde les. Seizoenslessen zijn een combinatie van basis-lessen en vrije lessen. In elk blok wordt aandacht besteed aan basislessen. Bij de vrije lessen wordt uw creativiteit aangesproken en bevorderd.

Cursisten brengen hun eigen materialen mee, zoals vaas of schaal, gereedschappen en het benodigde verse groenmateriaal. Mariëlle heeft schalen en vazen, maar ook scharen en kenzan te koop. Bij aanvang van de les worden de opdracht en het leerdoel uitgelegd en een voorbeeld is te zien. Tijdens de les wordt u begeleid en krijgt u aanwijzingen als dat nodig is. Aan het einde van de les worden er foto’s gemaakt. Bij aanvang van een blok lessen krijgt u een syllabus overhandigd, of wordt die, indien gewenst opgestuurd, waarin de lessen van dat blok duidelijk omschreven staan.

Mariëlle heeft veel reizen naar Japan gemaakt en volgt regelmatig lessen in Japan. Ze geeft tijdens de les achtergrond-informatie over Japanse gebruiken en achtergronden. Jaarlijks schoolt ze zich bij in Nederland en Japan.

U bent welkom om in overleg een gratis proefles te volgen op de locaties Rosmalen en ‘s Hertogenbosch. Neem daarvoor contact op met hosenikebana@gmail.com